E-MePoganja


Panasonic GX Ultimate Pro

Panasonic motor za e-kolesa se trenutno vgrajuje v e-MTB-jih švicarske znamke Flyer . Zaradi zanimivih zmogljivosti pogona smo ga vsekakor želeli vključiti v to primerjavo. Motor ima visok navorom 95 Nm pri relativno normalni velikosti. Zdaj lahko preberete o zmogljivosti preizkušenega motorja za e-kolesa iz Panasonica in o tem, kako se obnese v neposredni primerjavi s konkurenco v testnem članku kot PDF na koncu članka (link: https://www.delius-klasing.de/detail/index/sArticle/230665/number/ZD-216600/ ).

  • Teža: 2,93 kg
  • Baterija / teža: Flyer FIB 750 / 4,35 kg
  • Navor: 95 Nm
  • Stopnje podpore: Eco, Standard, Auto, High

Zmogljivost: V naših testnih vožnjah dosega vrhunsko zmogljivost – in pri zelo konkurenčni teži. Potiska zelo močno v vsaki situaciji, tudi z nizko kadenco in močjo pedaliranja. Klobuk dol!Motor Panasonic GX Ultimate Pro Fit: švicarska prefinjenost

Z Goroc2 in GorocX ter Uproc2 in UprocX je Flyer zdaj predstavil vse svoje nove izdelke za sezono 2022 . V omenjena ebike je proizvajalec vgradil Panasonic GX Ultimate Pro Fit. Kot običajno je to motor Panasonic, ki ga Flyer nadgrajuje z lastno programsko opremo. Na splošno je Flyer enak pogonom Bosch , Yamaha in Shimano.

Veliko moči, malo prostora

Osnova, ki jo zagotavlja Panasonic, je že zelo kakovostna. S težo samo 2,9 kilograma je pogon ena najlažjih enot, ki se trenutno uporabljajo kot sredinsko nameščen motor z neprekinjeno močjo 250 vatov in navorom več kot 80 Nm. Sam Panasonic navaja motor z 90 Nm. Flyer s pomočjo lastnega inženiringa pridobi dodatnih pet njutonmetrov navora iz motorja. Ker motor relativno stalno razvija svojo moč, imate to vlečno moč že pri nizkih frekvencah pedaliranja.

GX Ultimate poleg svoje zanesljivosti navdušuje tudi s svojo kompaktnostjo. To se odraža v ozkem Q-faktorju okoli 166 milimetrov. Mnogim kolesarjem se zdi tako majhna razdalja med pedali nekako naravna in zato prijetna. Hkrati ta dimenzija spodbuja učinkovito pedaliranje, saj so izpolnjene bio-mehanske zahteve za optimalno gibanje. Posledično se zmanjša tveganje za bolečine v kolenu.

Izbor pametne vožnje

Pravo dodano vrednost v primerjavi s predhodnimi modeli pa prinaša FLYER Intelligent Technology (FIT). Za sezono 2022 so motorji opremljeni z različico FIT 2.0. To vam omogoča, da na primer individualizirate štiri obstoječe stopnje podpore »Visoka«, »Standardna«, »Eko« in »Samodejno«. Vendar pa je za natančno nastavitev potrebna aplikacija pametnega telefona »FIT E-Bike Control«. Z njegovo pomočjo lahko prek procentualnih vrednosti prilagajamo štiri stopnje.

Druga prednost je način dolge življenjske dobe baterije. Ta nastavitev poveča doseg ustreznih električnih koles. Če potrebujete dodatno spodbudo v drugih situacijah, FIT 2.0 prav tako ponuja rešitev. To je "boost funkcija". Z njim lahko za kratek čas preklopite v način »High« – ne glede na raven podpore, ki jo trenutno uporabljate. To je lahko velika prednost na hribu ali pri vožnji iz tunela.

Prepričljiva sta tudi zaslon in baterija

Kar zadeva zaslon, je FIT 2.0 na voljo v dveh različnih različicah – manjši zaslon »Compact« in večji zaslon »Comfort« s 3,5-palčnim barvnim zaslonom. V dimenzijah Bosch bi to približno ustrezalo Kioxu ali Nyonu prve generacije. Oba zaslona je mogoče poljubno zamenjati. Prehod z malega na veliko je prav tako mogoč kot prehod z velikega na majhno. Tako komunikacija z upravljalno enoto “Remote basic” kot preprosta pritrditev na krmilo s pomočjo magnetnega vmesnika delujeta enako.

Na trenutnih kolesih Flyer združuje Panasonic GX Ultimate Pro Fit z baterijami različnih velikosti. Vrhunski model je FIB, ki je popolnoma integriran v GorocX in UprocX in ima zmogljivost 750 vatnih ur. Pri cenejših modelih boste našli manjšo različico s 630 vatnimi urami. Na obeh lahko uporabite zgoraj omenjeni način dolge življenjske dobe.

Ozadje: Biketecova posebna digitalna ekipa

Pred nekaj leti je proizvajalec koles ustanovil majhno hčerinsko podjetje za optimizacijo povezave pogona Panasonic z električnimi kolesi Flyer. Biketec GmbH deluje na sedežu podjetja Flyer v Huttwilu in podružnici v Elsenfeldu v Nemčiji. Majhna ekipa približno desetih zaposlenih oblikuje zaslone in krmilne enote ter izboljšuje celotno pametno inteligenco pogona. Velik del dela torej predstavlja programiranje aplikacije. Rezultati so vgrajeni v Flyerjeva kolesa in celotno njihovo periferijo. Pravzaprav Biketec svoje storitve povsem prosto ponuja tudi drugim proizvajalcem.

Raznolikost motorjev narašča. Zdaj obstajajo specializirani pogoni za vse vrste koles. Ob tem niso zanemarjeni niti generalisti, ki ponujajo široko paleto možnosti uporabe. Splača se pogledati tudi k bolj eksotičnim ponudnikom.

 »Hočem e-kolo in hočem Bosch!« – to izjavo je slišalo in še vedno sliši nešteto trgovcev s kolesi po vsej Nemčiji. Motorji za e-kolesa tradicionalnega švabskega podjetja so v tej državi postali skorajda sinonim za e-kolesa par excellence. Seveda obstaja razlog za to: podjetje Bosch je bilo eno prvih v Nemčiji, ki je prepoznalo potencial e-koles. Centralni motorji so zanesljivi, samoumevni in tehnično vrhunski. Enako velja za drugega velikega igralca na trgu, Shimano. Pa vendar se splača pogledati tudi nekoliko bolj eksotične ponudnike iz našega srednjeevropskega razumevanja.

Panasonic: velik na Japonskem

Tu je na primer Panasonic. Japonski vozniki e-koles vidijo v svojih motorjih to, kar mi vidimo pri Boschu v srednji Evropi: res veliko število. Portfelj Japoncev je precej podoben Nemcem.

Trije različni centralni motorji pokrivajo skoraj celotno paleto aplikacij za e-kolesa – od e-MTB do treking in mestnih do tovornih koles. Panasonic je pionir, ko gre za krmiljenje motorja: Japonci so bili eni prvih proizvajalcev, ki so uvedli samodejni način s spremenljivo podporo motorja, prilagojeno posamezni vozni situaciji. Danes so ti načini standardni za skoraj vse proizvajalce. Ker obljubljajo zelo naravno izkušnjo vožnje: motor zagotavlja spremenljivo podporo, odvisno od voznikovega pritiska na pedal. Povedano drugače, tako kot pri klasičnem kolesu se moč prek verige prenaša na zadnje kolo.

To, nad čimer se mnogi vozniki – in tudi nekateri proizvajalci e-koles – pritožujejo pri Boschu, je zaprt sistem: podjetje s sedežem v Reutlingenu dobavlja vse ali nič: motorno enoto, zaslone, baterije in programsko opremo. Proizvajalci in vozniki lahko le sramežljivo vplivajo na uravnavanje motorja z novim sistemom Smart System. Podobno je pri Shimanu. Tu je že nekaj časa implementirana fina nastavitev motorja, vendar baterije tretjih proizvajalcev delujejo tudi s pogoni Shimano. Toda če želite upravljati sistem, potrebujete prestavna vrata in zaslon neposredno od japonskega kolesarskega velikana.

Pri Panasonicu je drugače: Na voljo so v celotnem paketu ali posamezno. Pomeni: podjetje za prikaz in nadzor Fit, nekoč ustanovljeno v hiši Panasonicove glavne stranke Flyer, od Panasonica prevzame strojno opremo za motorje. Programsko opremo, kot tudi elegantne zaslone in lastne krmilne enote izdelujejo Švicarji na lokaciji v Huttwilu. V trenutnem testu je Flyer Upstreet 7 4.3 opremljen s sistemom Fit in Panasonic GX Ultimate s 75 njutonmetri navora. Rezultat testa: Zelo dobro! Opomba: Panasonic nastavi prvotni navor GX Ultimate na 95 njutonmetrov.


OCENA ELEKTRIČNEGA KOLESA CRUSSIS - NINA POTU...
Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Zapri
Nazaj na vrh