E-MePoganja

OCENA ELEKTRIČNEGA KOLESA CRUSSIS - NINA POTUJE

Avtor: Nina potuje 

19.06.2019

Včasih sem ogromno kolesarila in skoraj da ni minil dan, ko ne bi naredila vsaj 50 kilometrov. A je potem z vsakim novim dogodkom v življenju in pomanjkanjem časa, kolesarjenje bilo odrinjeno na stranski tir. Ko sedaj gledam nazaj, težko verjamem, da se že 3 leta nisem konkretno usedla na kolo in odvozila turo, na katero bi lahko bila ponosna. Če sem nekoč sanjala, da bom s kolesom odšla na potovanje, mi dandanes izziv predstavlja že nekaj deset kilometrsko rekreativno kolesarjenje.

Temu primerna je seveda tudi moja kolesarska kondicija, zato mi je bilo prav v veselje narediti test električnega kolesa blagovne znamke Crussis. Hribi, ki so mi zaradi kolesarske ne-kondicije postali povsem nedosegljivi, so bili z lahkoto spet »moji«.

Za koga so sploh električna kolesa?

Mislim, da so električna kolesa v največji meri za vse, ki radi uživate v naravi in tovrstni mobilnosti, a vam običajno kolesarjenje zaradi napora ne diši preveč. Ali pa za tiste, ki sicer radi malce bolj intenzivno pomigate, a vseeno niste motivirani, da bi premagovali vzpone in daljše razdalje.

Kakšna so električna kolesa Crussis?

Sama sem za podjetje Crussis slišala prvič, a glede na videno in preizkušeno mislim, da tukaj težko kupite mačka v žaklju. Vse pomembne komponente, ki kolo pravzaprav delajo kakovostno, so znane od znanih proizvajalcev – Shimano, Samsung, Bafang, Suntour…

Kakšen doseg imajo električna kolesa Crussis?

Doseg je zopet odvisen od modela električnega kolesa, a se giblje med 120 in 150 kilometrov. Hitrost, ki jo takšno kolo doseže pa je 25 km/h. Seveda je doseg malce odvisen tudi od vaše teže, vrste terena in koliko pomoči pri kolesarjenju pravzaprav želite.

Kako je s polnjenjem električnih koles Crussis?

Električna kolesa Crussis lahko preprosto polnite tako, da baterijo priklopite na navadno vtičnico. Strošek tovrstnega polnjenja je okrog 0,2 EUR na eno polnitev, kar za povprečnega uporabnika, ki kolesari vsaj 50 dni v letu, znaša med 10-15 EUR na leto.

Kakšna je cena električnih koles Crussis?

Cena električnih koles na trgu ni nizka, a je cena koles Crussis vendarle malce bolj dostopna, kot pri ostalih blagovnih znamkah. Slogan podjetja je namreč ta, da za sprejemljivo ceno ponujajo vrhunsko kvaliteto in dizajn. Cene električnih koles Crussis se gibljejo od 1.000 do 1.800 EUR – odvisno od modela.


Si je mogoče električno kolo Crussis izposoditi?

Izposoja električnega kolesa Crussis je možna, saj nakup električnega kolesa vendarle ni majhen strošek. Tako najlažje izveste kako le-to deluje in če vam sploh odgovarja. Izposoja sicer ni povsem brezplačna, a se vam znesek v primeru nakupa odbije. Lahko pa kolo pred nakupom tudi preizkusite na kolesarski poti pred salonom E-mepoganja, ki ga imajo na Letališki cesti 33c.

Je možno navadno kolo predelati v električno kolo?

V podjetju Center E-vozil, kjer si lahko ogledate električna kolesa Crussis, vam ponujajo tudi drugo, cenejšo možnost v primeru, da si želite električno kolo in imate doma že svoje kolo. Njihova storitev je namreč tudi predelava navadnih koles v električna. Odločiti se morate le za tip pogona – prednji, zadnji ali centralni. Da je odločitev lažja, lahko vsak tip električnega kolesa tudi preizkusite in se spoznate s plusi ter minusi določenega tipa. Takšno predelano kolo ima 2 leti garancije na vse električne komponente razen na baterijo, kjer je garancija 1 leto.

Kako je s servisom in odsluženimi baterijami?

Električna kolesa Crussis se servisirajo v Sloveniji in sicer na podjetju Center E-vozil, ki je tudi zastopnik za Crussis blagovno znamko na slovenskem tržišču. Glede na to, da se električna kolesa promovirajo kot ekološko boljši nadomestek za motorna vozila po mestih, je dobro vedeti tudi to, da se odslužene baterije pošlje na recikliranje, kjer se skoraj vse komponente v celoti ponovno uporabijo.

Kdo stoji za podjetjem Crussis?

Podjetje Crussis je Češko podjetje, ki je svojo prvo serijo električnih koles naredilo leta 2012. Njihovi proizvodnji obrati se nahajajo v osrčju regije, kjer je doma največ gorskih kolesarjev, tako da praktične izkušnje na terenu niso daleč od proizvodnje. Zaradi dobre tehnologije in privlačnega dizajna vse od ustanovitve povečujejo svojo proizvodnjo linijo – trenutno lahko proizvedejo okrog 20.000 koles na leto. Imajo kar 35 različnih modelov (mestno, treking, gorsko, ”cross”), poleg tega pa ponujajo še dva dodatna modela, ki ne bosta razočarala niti najbolj zahtevnih kupcev – polno vzmeteno električno kolo ter električno kolo iz karbonskih vlaken, ki velja za enega najlažjih električnih koles na trgu.

In kakšna je moja izkušnja?

Na začetku sicer priznam, da sem bila zelo skeptična, zakaj bi nekdo sploh imel električno kolo – vendarle kolesarimo zato, da se preznojimo, utrudimo in z lastno močjo ter včasih trmo, dosežemo na trenutke nemogoč cilj. Sicer pa z električnim kolesom lahko kolesarite tudi kot z običajnim. Nastavite pomoč na 0 in če imate možnost, odstranite še baterijo, saj tako postane kolo še za skoraj 4 kg lažje.

Z električnim kolesom vam nobeno vzpenjanje ne bo več odveč (Električno kolo Crussis – test)
A ljudje smo si različni in mnogim tovrsten pogled na kolesarjenje nikakor ni privlačen, in prav zato so električna kolesa kot nalašč zanje – stopnjo pomoči si pri Crussis kolesih lahko nastavimo sami in tako za mnoge kolesarjenje dobi povsem drug pomen. Uživanje v naravi, brez da bi zato morali za sabo imeti že kar nekaj kolesarskih kilometrov, je z električnim pogonom dosegljiv prav vsem. In če morda mislite, da kolesarjenje ni za vas, si boste morda prav zaradi električnih koles, premislili.

Blog prispevek je omogočilo podjetje Center E-vozil, ki nama je v testiranje priskrbelo eno električno kolo Crussis in eno navadno kolo, predelano na električni pogon, saj sva tudi midva na lastni koži želela preizkusiti hitro naraščajoč trg električnih koles, s katerimi do sedaj nisva imela nikakršnih izkušenj. Celotno ponudbo njihovih električnih koles si lahko pogledate na www.e-mepoganja.si 

Povzetki člankov o e-motorju PANASONIC GX ULT...
Svetovna novost med električnimi kolesi v Slo...
Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Zapri
Nazaj na vrh